KÁROLY BARTA – Crama Barta și furminturile de pe plaiul Öreg Király
BARTA KÁROLY
www.bartapince.com
Barta Károly a intrat în domeniul vinului în 2003 când a cumpărat 10ha pe plaiul Öreg Király (Regele Bătrân) din Tokaj și a înființat Crama Barta.
Acest plai este printre cele mai apreciate și renumite din regiunea Tokaj cu o istorie bogată:
1285 – primul document scris în care se menționează ”Muntele Király” ca fiind proprietate regală
1664 – prima menționare scrisă a plaiului Öreg Király (Eöreg Király)
1737 – Tokaj a fost regiunea care și-a clasificat pentru prima dată plaiurile din lume, iar Öreg Király este cotat ca fiind de clasa I.
1960 – dealul fiind în proprietatea statului, s-a deschis o mină de caolin
2003 – proprietatea familiei Barta.
“Solul, Expunerea, Stânca, Climatul, Terasele de Piatră – tot ceea ce face ca plaiul Öreg Király să fie un dar al timpului apus – strugurii din Hegyalja și Mád, via și cultura cultivării viței de vie, vechi de secole; cât și contribuția timpului prezent, reprezentată de vinificator: toate acestea însumate reprezintă pentru noi terroir-ul.”
Sâmbătă, 18 noiembrie
12:30 – 14:00
Sala Atena
50 lei
Lista vinuri:
1. Barta – Furmint, plaiul Öreg Király 2012 (ABV: 13.4 %, RS: 6 g/l, Acidity: 6.1 g/l)
2. Barta – Furmint, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 13.4 %, RS: 8.1 g/l, Acidity: 8.2 g/l)
3. Barta – Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 7.7 g/l, Acidity: 6.8 g/l)
4. Barta – Selecție Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 9.4 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
5. Barta – Furmint, plaiul Öreg Király 2016 (ABV: 12.46 %, RS: 8.9 g/l, Acidity: 6.9 g/l)
6. Barta – Egy Kis Édes Furmint (Un pic de Furmint dulce) 2016 (ABV: 10.85 %, RS: 78.6 g/l, Acidity: 7.5 g/l)
7. Barta – Sweet Szamorodni, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 11 %, RS: 115 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
8. Barta – Aszú, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 9 %, RS: 246 g/l, Acidity: 7 g/l)