invitați 2023
ELIZABETH GABAY MW
Absolventă a Facultății de Istorie și Master of Wine din 1998, Elizabeth Gabay este cunoscută ca unul dintre cei mai renumiți experți ai vinurilor rosé și ai regiunii Provence din Franța. Și-a început cariera în domeniul vinului încă din 1986 și jurizează pentru concursuri de vin ca Decanter World Wine Awards, VinAgora, Mondial de Rosé, VinoBalkanika, Guide de Vins de Provence. Fiind specialistă în Provence, este coautoare a unor publicații de vin ca Pocket Wine Book, scrisă de Oz Clarke sau World Atlas of Wine, scrisă de Jancis Robinson.
Este autor al cărților ”Rosé: Understanding the Pink Wine Revolution” și “Rosés of Southern France” (împreună cu Ben Bernheim).
masterclass: Sparkling pink, success stories from Cava to Champagne
Duminică 12 noiembrie, 10:00 – 11:30
ROD SMITH MW
A absolvit Facultatea de Arte, dar s-a întâlnit cu vinul lucrând cu jumătate de normă pentru Oddbins, un important retailer de vin din Marea Britanie. Dobândește titlul de Master of Wine în anul 2006, iar în 2007 se mută în sudul Franței pentru a conduce echipa de vin de la Vins Sans Frontières, cel mai important furnizor de vinuri pentru industria superyachturilor. Și ideea fondării Riviera Wine Academy i-a venit datorită organizării degustărilor, cinelor și diferitelor evenimente pentru personalități renumite, clienți cu gusturi rafinate.
Este jurat al multor concursuri internaționale, printre care Decanter World Wine Awards, Moscow Wine Fair, Shanghai International Wine Challenge.
Este un educator și speaker entuziast și dedicat. În timpul liber îi plac ciclismul, joggingul, călătoriile, literatura, trucurile cu cărți de joc și filmele.
masterclass: No Wood, No Good?
Sâmbătă 11 noiembrie, 15:00 – 16:30
Wojciech Boňkowski MW
Wojciech Bońkowski este un scriitor de vin din Polonia, autor al opt cărți de vin, cofondator al celor mai importante publicații vinicole din Polonia: siteul Winicjatywa și revista tipărită Ferment.
Este specializat în vinurile din Italia, Grecia, Europa Centrală, Champagne și Porto.
Contribuie în mod regulat la Meininger’s Wine Business International, www.timatkin.com, Club Oenologique, Falstaff și este jurat la Decanter World Wine Awards și 50 Great Greek Wines. A fost președintele Asociației Poloneze a Comerțului Vinului în perioada 2016–2022, iar în 2023 a devenit primul Master of Wine din Polonia.
masterclass: Single-vineyard dry wines: the future of Tokaj?
Sâmbătă 11 noiembrie, 10:00 – 11:30
Bern Bernheim
Ben Bernheim scrie și oferă consultanță în oenologie, cu precădere în materie de vinuri rosé de pe întregul mapamond, dar și despre vinuri din zona Mediteranei de Vest. Și-a câștigat experiența lucrând ca sommelier în industria ospitalieră și lucrând în vie, pasiunile lui incluzând cartografierea viilor și plimbatul pe câmpuri innoroite.
masterclass: Single vineyard wines from meaning to selling
Duminică, 12 noiembrie, 15:00 – 16:30
László Bálint, DipWSET
Absolvent al WSET Diploma, este WSET Certified Educator la Borkollégium. Este președintele consursului internațional Winelovers Wine Awards, consultant în oenologie, expert al publicației Borigó și scriitor de vin.
masterclass: Star wars – the Cabernet Franc battle
Vineri 10 noiembrie, 17:30 – 19:00
Imre Szakács-Orha, DipWSET
Este CEO Wine In Business, cofondator East Cellars, Port & Sherry Educator, VDP Ambassador pentru România, jurat la concursuri internaționale de vin și student al Institute of Masters of Wine.
masterclass: Star wars – the Cabernet Franc battle
Vineri 10 noiembrie, 17:30 – 19:00
Isidoro Vaira
Isidoro este al treilea copil al lui Aldo și Milena, născut în 1990. Împreună cu soția lui Francesca au doi copii, pe Pietro și Anna.
Încă din timpul studiilor universitare în viticultură și enologie, Isidoro a lucrat în Toscana (Chianti Classico și Montalcino), Australia (SC Pannell - McLaren Valley) și Africa de Sud (Familia Mullineux - Swartland).
Începând cu 2014 lucrează în vie împreună cu tatăl său, fiind acum responsabil de managementul viilor organice.
masterclass: Showcasing the influence of vintage and terroir in Barolo
Sâmbătă, 11 noiembrie, 17:30 – 19:00
ELŐD ÁDÁM
Előd a lucrat în diferite sectoare ale industriei vinului, inclusiv somelier, director de vin, în roluri de importator și educator.
Acum își conduce propria afacere de import de vin pentru comerțul din România, concentrându-se pe importul de vinuri de nișă, artizanale, precum și oferind servicii de educație și consultanță în domeniul vinului.
masterclass: Showcasing the influence of vintage and terroir in Barolo
Sâmbătă, 11 noiembrie, 17:30 – 19:00
Zoltán Kormos DipWSET
Zoltán este unul dintre primii absolvenți WSET Level 4 din România. La scurt timp după absolvire a înființat școala independentă de educație în domeniul viti-vinicol TraWiS - Transylvania Wine School. Pe lângă cursurile standard WSET (Wine and Spirit Education Trust), iubitorii de vin se pot înscrie la cursuri special organizate pentru cei ce vor să afle mai multe despre soiurile locale și despre regiunile viticole din România.
Recent, Zoltán a devenit primul Educator Certificat Rioja din România. Și, fiind un împătimit al vinurilor sherry, Zoltán este și singurul Educator Certificat Sherry din România.
Crede cu tărie că nimeni nu se naște expert în vinuri, dar cu un mentor potrivit și multă dedicație oricine poate învăța să aprecieze un vin la valoarea corectă.
masterclass: Diversity of Rioja, from classic to modern
Duminică 12 noiembrie, 12:30 – 14:00
Ioan Bebeșelea
Chef și bucătar cu vastă experiență în gastronomia românească și transilvăneană. Pasionat de produse locale de calitate și ingrediente sălbatice, lucrează încontinuu să repopularizeze și să rafineze rețete vechi românești.
masterclass: Ioan Bebeșelea & Narcis Georgiu – The Do‘s and Don‘ts of Food + Wine
Vineri, 10 noiembrie, 15:00 – 16:30
Narcis Georgiu
Narcis Georgiu - Certified Sommelier în Court of Master Sommeliers, Americas, a lucrat 7 ani în Franța în restaurante cu stele Michelin, dupã care s-a întors la origini, în Recaș reprezentând a 2-a generație din istoria modernă a Cramelor Recaș.
masterclass: Ioan Bebeșelea & Narcis Georgiu – The Do‘s and Don‘ts of Food + Wine
Vineri, 10 noiembrie, 15:00 – 16:30
Oliver Bauer
Oliver Bauer este enologul Cramei Știrbey și proprietarul/enologul Cramei Bauer. S-a mutat din Germania în România la sugestia și oferta proprietarului Știrbey, domnul Jakob Kripp și au început construcția cramei și a brandului împreună.
Împins de curiozitatea unui entuziast adevărat al vinurilor, a văzut o șansă unică și a acceptat imediat propunerea de a participa ca oenolog la o expediție într-o regiune viticolă necunoscută lui până atunci, dar plină de tradiții și de soiuri autohtone valoroase.
Crede în valoarea soiurilor locale și în frumusețea soiurilor vinificate individual, si nu in conceptul de " cel mai bun vin"
masterclass: Oliver Bauer - Local grape varieties
Sâmbătă, 11 noiembrie, 12:30 – 14:00