ROVINHUD WINE SHOW 2023

invitați 2023

ELIZABETH GABAY MW

Absolventă a Facultății de Istorie și Master of Wine din 1998, Elizabeth Gabay este cunoscută ca unul dintre cei mai renumiți experți ai vinurilor rosé și ai regiunii Provence din Franța. Și-a început cariera în domeniul vinului încă din 1986 și jurizează pentru concursuri de vin ca Decanter World Wine Awards, VinAgora, Mondial de Rosé, VinoBalkanika, Guide de Vins de Provence. Fiind specialistă în Provence, este coautoare a unor publicații de vin ca Pocket Wine Book, scrisă de Oz Clarke sau World Atlas of Wine, scrisă de Jancis Robinson.

Este autor al cărților ”Rosé: Understanding the Pink Wine Revolution” și “Rosés of Southern France” (împreună cu Ben Bernheim).

masterclass: Sparkling pink, success stories from Cava to Champagne

Duminică 12 noiembrie, 10:00 – 11:30

ROD SMITH MW

A absolvit Facultatea de Arte, dar s-a întâlnit cu vinul lucrând cu jumătate de normă pentru Oddbins, un important retailer de vin din Marea Britanie. Dobândește titlul de Master of Wine în anul 2006, iar în 2007 se mută în sudul Franței pentru a conduce echipa de vin de la Vins Sans Frontières, cel mai important furnizor de vinuri pentru industria superyachturilor. Și ideea fondării Riviera Wine Academy i-a venit datorită organizării degustărilor, cinelor și diferitelor evenimente pentru personalități renumite, clienți cu gusturi rafinate.

Este jurat al multor concursuri internaționale, printre care Decanter World Wine Awards, Moscow Wine Fair, Shanghai International Wine Challenge.

Este un educator și speaker entuziast și dedicat. În timpul liber îi plac ciclismul, joggingul, călătoriile, literatura, trucurile cu cărți de joc și filmele.

masterclass: No Wood, No Good?

Sâmbătă 11 noiembrie, 15:00 – 16:30

Wojciech Boňkowski MW

Wojciech Bońkowski este un scriitor de vin din Polonia, autor al opt cărți de vin, cofondator al celor mai importante publicații vinicole din Polonia: siteul Winicjatywa și revista tipărită Ferment.

Este specializat în vinurile din Italia, Grecia, Europa Centrală, Champagne și Porto.

Contribuie în mod regulat la Meininger’s Wine Business International, www.timatkin.com, Club Oenologique, Falstaff și este jurat la Decanter World Wine Awards și 50 Great Greek Wines. A fost președintele Asociației Poloneze a Comerțului Vinului în perioada 2016–2022, iar în 2023 a devenit primul Master of Wine din Polonia.

masterclass: Single-vineyard dry wines: the future of Tokaj?

Sâmbătă 11 noiembrie, 10:00 – 11:30

Bern Bernheim

Ben Bernheim scrie și oferă consultanță în oenologie, cu precădere în materie de vinuri rosé de pe întregul mapamond, dar și despre vinuri din zona Mediteranei de Vest. Și-a câștigat experiența lucrând ca sommelier în industria ospitalieră și lucrând în vie, pasiunile lui incluzând cartografierea viilor și plimbatul pe câmpuri innoroite.

masterclass: Single vineyard wines from meaning to selling

Duminică, 12 noiembrie, 15:00 – 16:30

László Bálint, DipWSET

Absolvent al WSET Diploma, este WSET Certified Educator la Borkollégium. Este președintele consursului internațional Winelovers Wine Awards, consultant în oenologie, expert al publicației Borigó și scriitor de vin.

masterclass: Star wars – the Cabernet Franc battle

Vineri 10 noiembrie, 17:30 – 19:00

Imre Szakács-Orha, DipWSET

Este CEO Wine In Business, cofondator East Cellars, Port & Sherry Educator, VDP Ambassador pentru România, jurat la concursuri internaționale de vin și student al Institute of Masters of Wine.

masterclass: Star wars – the Cabernet Franc battle

Vineri 10 noiembrie, 17:30 – 19:00

Isidoro Vaira

Isidoro este al treilea copil al lui Aldo și Milena, născut în 1990. Împreună cu soția lui Francesca au doi copii, pe Pietro și Anna.

Încă din timpul studiilor universitare în viticultură și enologie, Isidoro a lucrat în Toscana (Chianti Classico și Montalcino), Australia (SC Pannell - McLaren Valley) și Africa de Sud (Familia Mullineux - Swartland).

Începând cu 2014 lucrează în vie împreună cu tatăl său, fiind acum responsabil de managementul viilor organice.

masterclass: Showcasing the influence of vintage and terroir in Barolo

Sâmbătă, 11 noiembrie, 17:30 – 19:00

ELŐD ÁDÁM

Előd a lucrat în diferite sectoare ale industriei vinului, inclusiv somelier, director de vin, în roluri de importator și educator.

Acum își conduce propria afacere de import de vin pentru comerțul din România, concentrându-se pe importul de vinuri de nișă, artizanale, precum și oferind servicii de educație și consultanță în domeniul vinului.

masterclass: Showcasing the influence of vintage and terroir in Barolo

Sâmbătă, 11 noiembrie, 17:30 – 19:00

Zoltán Kormos DipWSET

Zoltán este unul dintre primii absolvenți WSET Level 4 din România. La scurt timp după absolvire a înființat școala independentă de educație în domeniul viti-vinicol TraWiS - Transylvania Wine School. Pe lângă cursurile standard WSET (Wine and Spirit Education Trust), iubitorii de vin se pot înscrie la cursuri special organizate pentru cei ce vor să afle mai multe despre soiurile locale și despre regiunile viticole din România.

Recent, Zoltán a devenit primul Educator Certificat Rioja din România. Și, fiind un împătimit al vinurilor sherry, Zoltán este și singurul Educator Certificat Sherry din România.

Crede cu tărie că nimeni nu se naște expert în vinuri, dar cu un mentor potrivit și multă dedicație oricine poate învăța să aprecieze un vin la valoarea corectă.

masterclass: Diversity of Rioja, from classic to modern

Duminică 12 noiembrie, 12:30 – 14:00

Ioan Bebeșelea

Chef și bucătar cu vastă experiență în gastronomia românească și transilvăneană. Pasionat de produse locale de calitate și ingrediente sălbatice, lucrează încontinuu să repopularizeze și să rafineze rețete vechi românești.

masterclass: Ioan Bebeșelea & Narcis Georgiu – The Do‘s and Don‘ts of Food + Wine

Vineri, 10 noiembrie, 15:00 – 16:30

Narcis Georgiu

Narcis Georgiu - Certified Sommelier în Court of Master Sommeliers, Americas, a lucrat 7 ani în Franța în restaurante cu stele Michelin, dupã care s-a întors la origini, în Recaș reprezentând a 2-a generație din istoria modernă a Cramelor Recaș.

masterclass: Ioan Bebeșelea & Narcis Georgiu – The Do‘s and Don‘ts of Food + Wine

Vineri, 10 noiembrie, 15:00 – 16:30

Oliver Bauer

Oliver Bauer este enologul Cramei Știrbey și proprietarul/enologul Cramei Bauer. S-a mutat din Germania în România la sugestia și oferta proprietarului Știrbey, domnul Jakob Kripp și au început construcția cramei și a brandului împreună.

Împins de curiozitatea unui entuziast adevărat al vinurilor, a văzut o șansă unică și a acceptat imediat propunerea de a participa ca oenolog la o expediție într-o regiune viticolă necunoscută lui până atunci, dar plină de tradiții și de soiuri autohtone valoroase.

Crede în valoarea soiurilor locale și în frumusețea soiurilor vinificate individual, si nu in conceptul de " cel mai bun vin"

masterclass: Oliver Bauer - Local grape varieties

Sâmbătă, 11 noiembrie, 12:30 – 14:00

Expozanți 2023

PROGRAM 2023

Vineri, 10 noiembrie 2023

  • 16:00 - 21:00
  • Convention Center
  • Expoziție cu degustare

Deschis publicului larg

  • Super Early Bird (până în 15 octombrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 75 lei
  • Early bird (16 octombrie - 8 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 100 lei
  • Din 9 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel – 150 lei


  • 13:00 – 14:15
  • MASTERCLASS

Bálint László DipWSET, President of Winelovers Wine Awards – Ecstasy of Gold - How to get a gold medal at an international wine competition

1. Wine & Pasta, Pearl & Z Brut Magnum 2019 (90 point)
2. Sarica Niculițel, Caii de la Letea Princeps Rezerva Chardonnay 2020 (90 points)
3. Balla Géza, Fetească neagră Stonewine 2020 (90 points)
4. CRAMA DeMATEI, Patima după Matei Feteasca Neagra 2020 (91 points)
5. Cramele Recaș, La Stejari Cabernet Sauvignon 2018 (93 point)
6. Trifecta Wines, Szent Tamás Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (96 point)


  • 15:00 – 16:30
  • MASTERCLASS

Ioan Bebeșelea & Narcis Georgiu – The Do‘s and Don‘ts of Food + Wine

Sour dough bread with lard spread
Charred Broccoli, Walnut purée and Fig leaf oil
Bonito Ceviche in Poori
Foie Gras
1. Cramele Recaș - Muse Stars Sparkling
2. Cramele Recaș - Sole Sauvignon blanc 2022
3. Cramele Recaș - Orange wine 2022
4. Cramele Recaș - Conacul Ambrozy 2013

Comté CHeese 12 and 30 months
Sheep Terrine with Polenta, Quince and Pickled Grapes
Duck Pastrami, Beetroot and Fig Chutney
Beetroot Brownie
Quince cake
5. Samuel Tinon – Dry Szamorodni 2011, Tokaj
6. Cramele Recaș – La Stejari Chardonnay 2020
7. Cramele Recaș – Sân-Zi-Ana Pinot noir 2022
8. Cramele Recaș – Cuvée Überland 2021 – en primeur
9. Samuel Tinon – Swwt Szamorodni 2013, Tokaj


  • 17:30 – 19:00
  • MASTERCLASS

László Bálint DipWSET & Imre Szakács-Orha DipWSET – Star wars – the Cabernet Franc battle

1. Blind
2. Blind
3. Blind
4. Blind
5. Blind
6. Blind
7. Blind
8. Blind
9. Blind
10. Blind
11. Blind
12. Blind


  • 20:00 – 23:00
  • Dinner

Isidoro Vaira – Dinner with G.D. Vajra (Barolo)

1. Foie gras, truffle, balsamic
🥂Dragon

2. Beef tongue, apio
🥂Riesling

3. Vegetable terrine, straciatella, spinach
🍷 Nebbiolo

4. Duck breast, polenta, cherries
🍷Barbera

5. Beef tenderloin, potato, mushrooms, truffles
🍷 Barolo


Sâmbătă, 11 noiembrie 2023

  • 11:00 - 21:00
  • Convention Center
  • Expoziție cu degustare

Deschis publicului larg

  • Super Early Bird (până în 15 octombrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 100 lei
  • Early bird (16 octombrie - 8 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 125 lei
  • Din 9 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel – 150 lei


  • 10:00 – 11:30
  • MASTERCLASS

Wojciech Bońkowski MW – Single-vineyard dry wines: the future of Tokaj?

1. Hétszőlő Furmint Kis-Garai 2021
2. Kikelet Furmint Lónyai 2021
3. Jakab Furmint Padi-hegy 2019
4. TR Művek Furmint Palota 2022
5. Bott Furmint Csontos 2021
6. Csite Furmint Toplec 2021
7. Harsányi Furmint Megyer 2021
8. Demeter Zoltán Furmint Boda 2018
9. Breitenbach Furmint Lapis Terasz 2019
10. Sauska Furmint Medve 2019
11. Balassa Furmint Nyulászó 2022
12. Szepsy Furmint Úrágya 2021


  • 12:30 – 14:00
  • MASTERCLASS

Oliver Bauer - Local grape varieties

1. Crâmpoșie selecțioantă 2022
2. Fetească Regală 2020
3. Fetească Regală Genius Loci 2021
4. Spumant Rosé 2019
5. Rosé Novac 2022
6. Novac 2019
7. Negru de Drăgășani Rezerva 2019
8. Cuvée Genius Loci 2018
9. Vin de Glace, Icewine Negru de Drăgășani 2018


  • 15:00 – 16:30
  • MASTERCLASS

Rod Smith MW – No Wood, No Good?

1. Nachbil – Sauvignon blanc 2021
2. Familia Gîrboiu – Sauvignon blanc Fume Bacanta 2022
3. Liliac – Chardonnay 2022
4. Cramele Recas – La Stejari Chardonnay 2020
5. Corcova – Fetească neagră 2021
6. Aramic – Fetească neagră 2019
7. Crama Jelna – Pinot noir Amprenta 2019
8. Carastelec winery – Pinot noir 2020
9. Crama Milo – Cuvee 2020
10. Petro Vaselo - Ovaș 2020


  • 17:30 – 19:00
  • MASTERCLASS

Előd Ádám & Isidoro Vaira – Showcasing the influence of vintage and terroir in Barolo

1. G.D. Vajra – Barolo Albe 2018
2. G.D. Vajra – Barolo Albe 2014
3. G.D. Vajra – Barolo Albe 2010
4. G.D. Vajra – Barolo Bricco Delle Viole 2019
5. G.D. Vajra – Barolo Bricco Delle Viole 2014
6. G.D. Vajra – Barolo Bricco Delle Viole 2010


Duminică, 12 noiembrie 2023

  • 11:00 - 18:00
  • Convention Center
  • Expoziție cu degustare

Deschis publicului larg

  • Super Early Bird (până în 15 octombrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 100 lei
  • Early bird (16 octombrie - 8 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel) – 125 lei
  • ACCES expo GRUP 10 persoane (16 octombrie - 8 noiembrie și include câte un pahar Schott&Zwiesel) – 875 lei
  • Din 9 noiembrie și include un pahar de degustare Schott&Zwiesel – 150 lei


  • 10:00 – 11:30
  • MASTERCLASS

Elizabeth Gabay MW – Sparkling pink, success stories from Cava to Champagne

1. La Sapata – PetNat 2018
2. Ferrari – Maximum NV
3. Castello di Rocande – Prosecco Patriarca Extra Dry
4. Llopart – Corpinnat Brut Reserva
5. Raventos i blanc - De Nit 2021
6. Casa de Vinuri Cotnari – Colocviu Vibe Brut
7. Carastelec – Carassia Brut
8. GD Vajra – Spumante Rosato
9. Legras&Haas – Champagne Brut
10. Bernard Bremont – Champagne Grand Cru Magnum


  • 12:30 – 14:00
  • MASTERCLASS

Kormos Zoltán DipWSET – Diversity of Rioja, from classic to modern

1. La Rioja Alta Finca San Martín Crianza 2019
2. Viña Ardanza Reserva 2016
3. Martinez Lacuesta Hinia Reserva 2012
4. La Rioja Alta - Viña Arana Gran Reserva
5. Muga Conde de Haro 2019
6. Gomez Cruzado Blanco 2021
7. Tierra Fidel Blanco 2017
8. Petra de Valpiedra 2019
9. Rioja Vega Con Gracia 2017
10. Viuda Negra Arca de Asa 2017
11. Valdelacierva Reserva Edición Limitada 2014
12. Telmo Rodriguez Lanzaga 2019


  • 15:00 – 16:30
  • MASTERCLASS

Ben Bernheim – Single vineyard wines from meaning to selling

1. Thesaurus – Single vineyard Sauvignon blanc 2020
2. Quinta de Quercus – Single vineyard Tempranillo 2018
3. Gerard Bertrand - Clos du Temple 2022
4. Figula – Sóskút olaszrizlng 2022
5. Balla Géza – Furmint stonewine 2020
6. Domain d’Henri - Troesmes Premier Cru Chablis 2020
7. Domaine Mure - Clos Saint Landeline Pinot gris 2018
8. Takler – Szenta Hegyi Kékfrankos 2019
9. Saint- Esprit Cinsault Origin 2022