ROVINHUD WINE SHOW 2018

INVITAȚI 2018

Caroline Gilby MW

Vinurile Bulgariei, României și Moldovei

"Ce idee strălucită de a reuni vinul și echipa “Ceva de Spus”. Și nu mă refer doar la vin, ci la vinul care atrage atenţia. Îmi place ceea ce face ROVINHUD și sunt foarte fericita să susțin acest mare eveniment și o cauză măreaţă."

Caroline Gilby este Master of Wine din 1992, si autor al cărții recent publicate: "Vinurile Bulgariei, României și Moldovei". Este membră a Cercului de scriitori de vin și contribuie în calitate de autor independent la reviste, printre care Decanter, Harpers, The Drinks Business, VinCE și Meiningers Wine Business Internațional, dar și la cărțile de vin ale lui Hugh Johnson: Pocket Wine Book, The Wine Opus și alte cărți, inclusiv Oxford Companion to Wine, și, pe vremea când încă se publica, Wine Report, scris de Tom Stevenson.
Caroline oferă consultanță privind calitatea vinului; dezvoltarea de marcă; analiză comparativă in raport cu produsele competiției; selecție de gamă pentru portofoliu; specificații tehnice; copywriting pentru site-uri web, contra-etichete, reclame și broșuri. Clienții variază de la principalele corporații internaționale si până la cramele mici, de tip boutique.
De asemenea, ea jurizează în mod regulat la concursurile internaționale de vin, inclusiv îndeplinind funcția de președinte a Comisiei pentru Ungaria la Decanter World Wine Awards în 2011 și de atunci a adăugat listei sale de responsabilități și Republica Cehă, Slovenia, România.

masterclass: Travels in Eastern Europe

Sâmbătă, 17 noiembrie, 15.00 – 16.30

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

Elizabeth Gabay MW

Rose: Understanding the Pink Wine Revolution

Absolventă a Facultății de Istorie și Master of Wine din 1998, Elizabeth Gabay este cunoscută ca unul dintre cei mai renumiți experți ai vinurilor rose și ai regiunii Provence din Franța. Și-a început cariera în domeniul vinului încă din 1986 și jurizează pentru concursuri de vin ca Decanter World Wine Awards, VinAgora, Mondial de Rosé, VinoBalkanika, Guide de Vins de Provence. Fiind specialistă în Provence, este coautoare a unor publicații de vin ca Pocket Wine Book, scris de Oz Clarke sau Worlds Atlas of Wine, scris de Jancis Robinson.

Este autor al cărții apărute anul acesta: ”Rose: Understanding the Pink Wine Revolution”

”"Sunt încântată să mă întorc la Rovinhud din două motive. În primul rând, și cel mai important, pentru a susține unul dintre cele mai incitante evenimente din anul calendaristic al vinului, unde ne ridicăm deasupra hedonismului pur de degustare a vinului fin și ne amintim de umanitatea noastră. Care este, pe deasupra, un eveniment atât de frumos organizat. În al doilea rând, după publicarea cărții mele despre vinurile rosé și a contribuției producătorilor români, să urmăresc acest lucru și să observăm cum se dezvoltă rosé-ul românesc ".”

masterclass: Pink Danube

Duminică, 18 noiembrie, 12.30 – 14.00

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

John Szabo, MS

www.johnszabo.com

“Sunt foarte onorat de a fi primit invitația să particip la Rovinhud. E rar pentru cineva să aibă ocazia să combine pasiunea pentru ceva la ce ține tare mult (vinurile vulcanice), cu descoperirea a ceva nou (vinurile din România și plaiurile din Transilvania) și cu participarea la o cauză excelentă și care merită să fie susținută. Ce altceva mi-aș mai putea dori?”

John a fost primul canadian care a adăugat "MS" (Master Sommelier) după numele său, în 2004. Astăzi este partener și critic principal pentru WineAlign.com și scrie în mod regulat pentru publicația “Wine & Spirits Magazine”, printre multe altele, din Europa și America de Nord. Cărțile sale includ Pairing Food and Wine For Dummies (Wiley, 2012) și Sommelier Management. Dar vulcanii sunt atracția fatala a lui John, iar cartea sa, “Volcanic Wines, Salt, Grit and Power” (Jacquie Smalll, 2016, Marea Britanie) au provocat o erupție mondială a vinurilor vulcanice. Între timp, cu o atenție concentrată asemănătoare Zen-ului și o cu curiozitate neclintită, el răscolește planeta pentru a găsi cei mai buni struguri fermentați din lume. Acesta este o meserie adevărată. Și, mai aproape de pământ, el este un partener în mica podgorie J & J Eger din Ungaria.

masterclass: Volcanic Wines

Sâmbătă, 17 noiembrie, 12.30 – 14.00

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

Lilla O’Connor-Varga

Fondator / Director Asociat, Wines of Hungary UK / Wine Communications

Lilla are peste 15 ani de experiență în marketing în Marea Britanie, dezvoltare de produs într-o gamă variată de discipline, printre care: educația, publicaţii ştiinţifice - până la multinaționale FTSE 100 și este bine cunoscută în industria viti vinicolă din Marea Britanie pentru realizările sale in ceea ce priveşte vinurile din Ungaria. Lilla jurizează la competiția International Wine Challenge (IWC).

workshop: How to sell your wine in UK

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.00

doar pentru producători

Zsuzsa Toronyi

Wines of Hungary UK / Wine Communications - Director Asociat

Zsuzsa este un furnizor experimentat de vinuri, educator în domeniul vinului, dar si un enolog calificat. A lucrat în comerțul cu vinuri din Ungaria ca achizitor și a deținut cea mai mare școală WSET înainte de a se stabili la Londra, unde a condus o echipă de marketing si comunicare pentru un conglomerat multinațional european major. Zsuzsa jurizează la competiția International Wine Challenge (IWC)

workshop: How to sell you wine in UK

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.00

doar pentru producători

Előd Ádám

”Pot să spun că Zoli și cu mine am devenit prieteni de la prima mea participare la Rovinhud, în 2016. În ultimii ani, am avut ocazia să cunosc puțin mai bine sufletele minunate ale celor de la Ceva de Spus. Acești oameni mi-au dat mai mult decât aș putea eu să le ofer vreodată. Mi-au dat speranța că, într-o zi, vom trăi într-o lume în care îl apreciem pe cel de lângă noi pe baza abilității, nu a dizabilității. Cred că, în absența compasiunii, nu putem fi cu adevărat umani. Aproape că am uitat, dar nici vinurile nu sunt rele. Din aceste motive sunt eu aici.”

masterclass: Champagne styles – terroir and the art of the winemaker

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.30

Jérôme Legras

Jérôme Legras continuă drumul început de tatăl său crescând casa de șampanii Legras&Haas la un renume internațional. Este enologul cramei, creatorul șampaniilor pe care le vom degusta de la această cramă.

masterclass: Champagne styles – terroir and the art of the winemaker

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.30

Luiz Alberto

"În luna noiembrie a ultimilor doi ani am fost onorat cu invitația de a merge în România pentru a participa la Salonul de vinuri ROVINHUD. După cum probabil știți deja, principalul motiv pentru existența acestui eveniment este de a ajuta persoanele cu dizabilități. Si, ghiciți ce? Persoanele cu dizabilități "conduc spectacolul", făcând acest eveniment ceva extra special și foarte drag inimii mele. Mi-a plăcut să fac parte din aceste două ediții atât de mult încât mi-am propus să mă întorc la Timișoara pentru a participa la acest eveniment uimitor pentru cât mai mulți ani. Deci, ROVINHUD 2018 vine ... și număr zilele pentru a revedea (și îmbrățișa) unii dintre vechii mei prieteni, pentru a face prietenii noi și pentru a mă bucura de unele dintre vinurile mele preferate cu colegii #winelover. Dacă vă place vinul, dacă vă place viață ... vă rog să vă alăturați! Poate schimba viața ta (la fel cum mi-a schimbat a mea) ... Noroc! "

masterclass: Wines with personality part 3

Vineri, 16 noiembrie, 17.30 – 19.30

Kormos Zoltán

"Cu toții bem vinurile pe care le merităm. Este de datoria noastră, a consumatorilor, să descurajăm vinificația slabă și să plătim calitatea."

Zoltán face parte dintre primii din România care au absolvit WSET Level 4 (Diploma WSET). La scurt timp dupa absolvire a înființat o scoală independentă de degustare a vinurilor TraWiS-Transilvania Wine School. Pe lângă cursurile standard WSET, iubitorii de vin pot învăța și la cursurile special concepute pentru cei care vor să afle mai multe despre soiurile de struguri autohtone și regiunile viticole din România.
Deoarece este un mare pasionat al vinurilor sherry, Zoltán a devenit primul și unicul Sherry Certified Educator din România.
Crede cu tărie că nimeni nu se naște degustător, cu un mentor potrivit și cu stăruință, oricine poate învăța cum să deguste și să aprecieze un vin la justa lui valoare.

WORKSHOP: Lumea fabuloasă a vinurilor Sherry

Sâmbătă, 17 noiembrie, 14:00 – 15:30

Dan Balaban

Dan Balaban și-a început cariera în domeniul vinului înființând o companie de distribuție imediat după revoluție.

În 1997 începe producția de vin cu struguri cumpărați urmând să crească crama Davino la 100 (87 ha dupa 1999) ha și un standard de calitate foarte ridicat.

Crede în potențialul României, al zonei Dealu Mare și al soiurilor autohtone atât în formă individuală cât și cupajate cu soiuri internaționale.

WORKSHOP: DAVINO – Domaine Ceptura Rouge vertical tasting

Sâmbătă, 17 noiembrie, 16:30 – 18:00

Oliver Bauer

Oliver Bauer este enologul Cramei Știrbey și proprietarul/enologul Cramei Bauer. S-a mutat din Germania în România la sugestia și oferta proprietarului Știrbey, domnul Jakob Kripp și au început construcția cramei și a brandului împreună.

Întâmplarea a făcut ca în Drăgășani să se îndrăgostească de zonă, de soiurile locale și de cea care urma să-i devină soție. Împreună înființează Crama Bauer în 2012.

Crede în valoarea soiurilor locale și în frumusețea soiurilor vinificate individual.

MASTERCLASS: Trilogies – the beauty of aged wines

Duminică, 18 noiembrie, 10:00 – 11:30

Barta Károly

Barta Károly a intrat în domeniul vinului în 2003 când a cumpărat 10ha pe plaiul Öreg Király (Regele Bătrân) din Tokaj și a înființat Crama Barta. Acest plai este printre cele mai apreciate și renumite din regiunea Tokaj cu o istorie bogată.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Kovács Zoltán

Kovács Zoltán este Directorul General al cramei Royal-Tokaji înființată în 1990 printre fondatori numindu-se și celebrul Hugh Johnson. Au în proprietate parcele în celebrele plaiuri Nyúlászó, Szent Tamás, Betsek și Mézes Mály.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Filep Gergely

Filep Gergely este coordonatorul vinificării la crama Disznókő, o investiție a AXA Millésimes. Disznókő în același timp este unul dintre plaiurile cele mai bune pentru botritizarea boabelor necesare pentru vinurile de desert celebre ale regiunii.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Giampietro Tinazzo

MASTERCLASS: Allegrini - Winecrafts from Valpolicella & Tuscany

Duminică, 18 noiembrie, 15:00 – 16:30

EXPOZANȚI 2018

PROGRAM 2018

Vineri, 16 noiembrie 2018

 • 16:00 - 20:00
 • Sala Viena
 • Expoziție cu degustare
 • 50 lei

Deschis publicului larg


 • 17:30 – 19:30
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 50 lei

LUIZ ALBERTO – Wines with personality part 3

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018

 • 11:00 - 20:00
 • Sala Viena
 • Expoziție cu degustare
 • 70 lei

Deschis publicului larg


 • 10:00 – 11:30
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

Előd Ádám & Jerome Legras – Champagne styles – terroir and the art of the winemaker

1. Legras & Haas Extra Brut BdB Grand Cru
2. Sabine Godmé Brut Nature
3. Legras & Haas Brut BdB Grand Cru
4. Sabine Godmé BdN Brut Grand Cru
5. Sabine Godmé Millésime 2012 Grand Cru
6. Legras & Haas Exigence N9 Grand Cru
7. Legras & Haas Brut Rose


 • 10:00 – 11:00
 • Sala Roma
 • WORKSHOP
 • doar pentru producători

Lilla O’Connor & Toronyi Zsuzsa – How to sell your wine in UK

1. Ostoros, Pinot Noir
2. Kovács Nimród Winery, Battonage Chardonnay
3. Barta Pince, Egy Kis Furmint
4. Kolonics, Juhfark
5. Kovács Nimród Winery, Blues kékfrankos
6. St Andrea, Áldás bikavér


 • 12:30 – 14:00
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

John Szabo MS – Volcanic Wines

1. Argyros 2017 Atlantis, PGI Cyclades, Greece
2. Gaia Estate 2013 Santorini Thalassitis, Greece
3. Montemajor 2017 Greco di Tufo, Campania, Basilicata
4. Mastroberardino 2015 Aglianico, IGT Campania, Italy
5. Elena Fucci 2015 ‘Titolo’ Aglianico del Vulture, Basilicata, Italy
6. Tenute Mannino di Plachi 2017 Carricante IGT Terre Siciliane, Italy
7. Passopisciaro 2013 ‘Passorosso’ IGT Sicilia, Italy
8. Kolonics 2016 Somlói Juhfark, Hungary
9. Kreinbacher 2016 Somlói Öreg Tőkék, Hungary
10. Szeremley 2006 Badacsonyi Kéknyelű, Hungary
11. Demeter Zoltán 2015 Holdvölgy Furmint, Tokaj, Hungary
12. Füleky 2013 Tokaji Aszú 6 puttonyos, Hungary


 • 14:00 – 15:30
 • Sala Roma
 • WORKSHOP
 • 50 lei

Kormos Zoltán DipWSET – Lumea fabuloasă a vinurilor Sherry

(prezentare în limba română)

1. Valdespino Inocente Fino
2. Valdespino Deliciosa Manzanilla
3. Valdespino Tio Diego Amontillado
4. Lustau Palo Cortado Peninsula
5. Lustau Oloroso Don Nuno
6. Lustau Rare Cream Solera Superior
7. Valdespino Candado Pedro Ximenez


 • 15:00 – 16:30
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

Caroline Gilby MW – Travels in Eastern Europe

1. Carpe Diem - Fetească Albă 2017
2. Avincis – Crâmpoșie selecționată 2017
3. Dragomir Winery - Sarva Rose 2017
4. Fautor - Aurore Rara Neagră 2016
5. Villa Melnik – Aplauz Melnik 55 2013
6. Gitana Winery – Saperavi 2016
7. SERVE - Guy de Poix Fetească Neagră 2015
8. Licorna - Bon Viveur Red 2014
9. Bessa Valley - Enira Reserva 2014


 • 16:30 – 18:00
 • Sala Roma
 • WORKSHOP
 • 100 lei

Dan Balaban – Davino, Domaine Ceptura Rouge vertical tasting

1. Domain Ceptura Rouge 2007
2. Domain Ceptura Rouge 2009
3. Domain Ceptura Rouge 2010
4. Domain Ceptura Rouge 2011
5. Domain Ceptura Rouge 2013
6. Domain Ceptura Rouge 2014
7. Domain Ceptura Rouge 2015


 • 17:30 – 19:00
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

1. Disznókő - Late harvest 2016
2. Barta Pince – Late Harvest 2017, Öreg Király single vineyard
3. Royal Tokaji - Late Harvest 2017
4. Disznókő – 1413 Édes Szamorodni 2015
5. Royal Tokaji - Édes Szamorodni 2016, St. Tamás single vineyard
6. Barta Pince – Édes Szamorodni 2013, Öreg Király single vineyard
7. Royal Tokaji - Aszú 5 puttonyos 2013
8. Disznókő – Aszú 6 puttonyos 2002
9. Barta Pince – Aszú 6 puttonyos 2013, Öreg Király single vineyard


 • 19:00 – 20:00
 • Sala Roma
 • WORKSHOP
 • 0 lei

3 wine experts - 3 books

A cozy discussion with 3 wine writers about their books:
- Caroline Gilby MW – The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova
- Elizabeth Gabay MW – Rose, understanding the pink wine revolution
- John Szabo MS – Volcanic Wines - Salt, grit and power

Moderated by László Bálint DipWSET.
The authors will dedicate their books!

Duminică, 18 noiembrie 2018

 • 11:00 - 20:00
 • Sala Viena
 • Expoziție cu degustare
 • 70 lei

Deschis publicului larg


 • 10:00 – 11:30
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 50 lei

Oliver Bauer – Trilogies – the beauty of aged wines

1. Prince Știrbey – Fetească Regală 2012
2. Prince Știrbey – Fetească Regală 2016
3. Prince Știrbey – Fetească Regală 2018
4. Crama Bauer – Negru de Drăgășani rose 2014
5. Crama Bauer – Negru de Drăgășani rose 2016
6. Crama Bauer – Negru de Drăgășani rose 2018
7. Crama Bauer – Crâmpoșie selecționată 2012
8. Crama Bauer – Crâmpoșie selecționată 2016
9. Crama Bauer – Crâmpoșie selecționată 2018


 • 12:30 – 14:00
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

Elizabeth Gabay – Pink Danube


 • 15:00 – 16:30
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 50 lei

Giampietro Tinazzo, Export Manager Allegrini - Allegrini - Winecrafts from Valpolicella & Tuscany

1. Poggio al Tesoro Solosole 2016
2. Allegrini Valpolicella Classico 2016
3. Allegrini Pallazzo della Tore 2015
4. Allegrini La Grola 2015
5. Poggio al Tesoro Sondraia 2015
6. Poggio al Tesoro Dedicato a Walter 2013
7. Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2013


 • 17:30 – 19:00
 • Sala Atena
 • MASTERCLASS
 • 100 lei

5 years, 5 wine experts and the Winemaker of the year

We want to celebrate the 5 years of ROVINHUD Wine Show with some of the favorites of 5 wine experts: Caroline Gilby MW, Elizabeth Gabay MW, John Szabo MS, Luiz Alberto and the Winemaker of the year of Romania.