ROVINHUD WINE SHOW 2017

INVITAȚI 2017

dr. José Vouillamoz

www.josevouillamoz.com

Dr. José Vouillamoz este unul dintre cei mai importanți experți la nivel mondial privind originea soiurilor de struguri din punct de vedere al profilului ADN-ului. Genetician de struguri, elvețian de faimă internațională, instruit de profesorul Carole Meredith de la Universitatea din California, Davis (SUA), este coautor alături de doamnele Masters of Wine Jancis Robinson și Julia Harding al mult premiatei cărți “Wine grapes”, cel mai recent studiu de referință despre 1368 soiuri de struguri cultivate în lume. Profesor în domeniul vinurilor și membru al Academiei Internationale de Vin și al Cercului de Vinificatori, este, de asemenea, autor și coautor al mai multor lucrări științifice și cărți despre struguri.

”Este o onoare pentru mine să particip la ROVINHUD, ediția 2017. Abia aștept să degustăm vinuri din România și din alte țări, într-un eveniment în care persoanele cu dizabilități nu numai că beneficiază in mod direct de profitul evenimentului, dar și contribuie activ la buna sa desfășurare.
Niciun obstacol nu iți poate sta in cale atunci când vrei sa te bucuri de vin împreună cu prietenii, să faci schimb de cunoștințe sau să te distrezi!”

masterclass:
Struguri din moștenirea României

Sâmbătă, 18 noiembrie, 15.00 – 16.30

1. Balla Géza - Mustoasă de Măderat
2. Cotnari SA – Frâncuşă
3. Crama Gîrboiu – Plăvaie
4. Averești - Zghihară de Huși
5. Casa de Vinuri Cotnari - Grasă de Cotnari
6. Casa de Vinuri Cotnari - Busuioacă de Bohotin
7. Prince Știrbey - Crâmpoșie Selecţionată
8. Villa Vinea - Fetească Regală
9. La Sapata - Băbească Neagră

Peter McCombie MW

www.petermccombie.com

Peter McCombie născut în Noua Zeelandă și stabilit în Londra, este Master of Wine din 1994.. S-a specializat în a vorbi și a scrie despre vinuri, fiind și consultant pentru mai multe hoteluri, restaurante și clienți privați, și membru în juriul mai multor competiții de specialitate. Autor de articole despre vin și profesor pe tema vinului, Peter este hotărât să demistifice vinul și să ne ajute să ne descoperim simțul gustului și să fim încrezători în propriile simțuri și concluzii. Acesta este motivul pentru care Peter colaborează deseori cu țări din lumea veche intrate mai recent în lumea vinului modern, cum ar fi Liban sau Turcia, pentru a le ajuta să reapară pe hărțile viticole. Pasiunea sa față de terroir-urile nedescoperite, importanța introducerii IWC și o cauză bună în căutare de filantropi îl determină să se alăture salonului ROVINHUD în acest an.

masterclass:
International Wine Challenge IWC (doar pentru producători)

Sâmbătă, 18 noiembrie, 17.30 – 19.00

Paul Cluver - Seven Flags, Pinot noir 2015 (South Africa)
Kuru Kuru – Pinot Noir 2015 (New Zealand)
Vina Cobos – Bramare, Malbec 2014 (Argentina)
Heydon Estate – The Willow, Chardonnay 2013 (Australia)
Glenlofty Estate - Pyrenees Victoria, Shiraz 2015 (Australia)
Josef Chromy – Tasmania, Pinot noir 2015 (Australia)
Finocchi - Incrocio Bruni 54, 2015 (Italy)
Undurraga – TH Sauvignon Blanc 2014 (Chile)
Sidewood – Mappinga, Shiraz 2013 (Australia)
Robert Oatley - Margaret River Chardonnay 2015 (Australia)
Gabriel Meffre - La Châsse Reserve 2016 (France)
Umani Ronchi - Lacrima di Morro d Alba 2015 (Italy)
Penfolds – Bin 311, Chardonnay 2015 (Australia)
Finca Luzon 2016 (Spain)
Ribeauvillé – Kirchberg de Ribeauvillé 2014 (France)
Gruss – Cuvee des Prelats, Riesling 2015 (France)
Saronsberg – Full Circle 2015 (South Africa)
Marisco - The King’s Favour, Sauvignon blanc 2016 (New Zealand)
Bouchard Finlayson – Galpin Peak, Pinot noir 2015 (South Africa)
Aresti – Family Collection 2012 (Chile)
Château l’Afrique – César à Sumeire 2016 (France)
Vismino - Grand Saperavi 2014 (Georgia)
Esk Valley – Gimblett Gravels 2013 (New Zealand)
Richard Kershaw MW - The cutler, Sauvignon Blanc&Semillon –- 2016 (South Africa)

Christine Havens

www.christine-havens.com

Christine Havens este scriitor de vinuri și fost vinificator care a devenit cel mai urmărit utilizator Vivino cu peste 41.000 de ”adepți”. Și-a finalizat programului de viticultură și enologie în 2004, cu ajutorul unei burse, apoi s-a mutat în Pullman, un oraș mic dar pitoresc din Washington, unde a înființat o cramă mică împreună cu familia sa. Între anii 2004 și 2011 a lucrat mai ales cu soiurile regiunilor Rhøne și Bordeaux, specializându-se în cupaje bine primite pe piața locală. Mai târziu, ea s-a mutat în comerțul cu amănuntul timp de doi ani, concentrându-se asupra producătorilor ”grand cru classé” din Bordeaux. Iubirea ei pentru vinurile din Lumea Veche a influențat cariera ei de scriitor de vin. Pe lângă reviziile sale, ea este și editoare, contribuind la revista SOMM Journal, Tasting Panel Magazine și The Clever Root și membră a Cercului de scriitori de vinuri. A fost citată pe larg de diferite publicații, printre care Jancis Robinson, Wine Business International, blogul industriei vinicole Nomacorc și Wine Press Northwest. Momentan este directorul de marketing al Cascadia Fine Wines, o firmă de ”negociant” american-canadiană reprezentând în Asia branduri selecte de vinuri din Pacific Northwest.

"Ca expert în vin și mamă a unui fiu cu autism, Rovinhud Wine Show unește două subiecte care îmi sunt foarte dragi: promovarea vinului și advocacy pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este un eveniment cu adevărat unic și la care sunt onorată să particip.”

masterclass: Să descoperim Pinot Noir-ul din Oregon

Duminică, 19 noiembrie, 12.30 – 14.00: Christine Havens – Să descoperim Pinot Noir-ul din Oregon

Luiz Alberto

www.thewinehub.com

Luis Alberto este brazilian, trăiește în SUA, consideră că are sânge italian, iar după jurizarea pentru Cartea vinurilor românești spune că i s-a oferit șansa de a deveni puțin și român. Este membru al renumitului Cerc al Scriitorilor de vin , a fondat comunitatea #winelover și #lifelover fiind unul dintre cei mai influenți comunicatori de vin în social media, ocupând locul 10 în Top 20 Worldwide Wine Influencers. Implicat în acțiuni de conștientizare și strângere de fonduri în domeniul cancerului, este prezent pentru a doua oară la ROVINHUD Wine Show.

"În noiembrie 2016 am mers la Timișoara pentru a participa la Salonul "ROVINHUD", un eveniment dedicat vinului, organizat de bunul meu prieten Szövérdfi-Szép Zoltán. După cum probabil ați auzit, motivul principal al existenței acestui eveniment este de a ajuta persoanele cu dizabilități. Dar nu numai atât, persoanele cu dizabilități duc greul activităților pe bază de voluntariat, făcând din acest eveniment ceva deosebit și inimaginabil!
Mi-a plăcut atât de mult încât am promis că revin. Nu mai e mult până la Rovinhud, ediția din 2017... abia aștept să-mi revăd prietenii dragi de anul trecut și să-mi mai fac câțiva prieteni noi."

masterclass:
Vinuri cu personalitate ep.2

Vineri, 17 noiembrie, 17.30 – 19.00

degustare în orb

Barta Károly

www.bartapince.com

Barta Károly a intrat în domeniul vinului în 2003 când a cumpărat 10ha pe plaiul Öreg Király (Regele Bătrân) din Tokaj și a înființat Crama Barta. Acest plai este printre cele mai apreciate și renumite din regiunea Tokaj cu o istorie bogată: 1285 – primul document scris în care se menționează ”Muntele Király” ca fiind proprietate regală, 1664 – prima menționare scrisă a plaiului Öreg Király (Eöreg Király), 1737 – Tokaj a fost regiunea care și-a clasificat pentru prima dată plaiurile din lume, iar Öreg Király este cotat ca fiind de clasa I., 1960 – dealul fiind în proprietatea statului, s-a deschis o mină de caolin, 2003 – proprietatea familiei Barta.

"Solul, Expunerea, Stânca, Climatul, Terasele de Piatră - tot ceea ce face ca plaiul Öreg Király să fie un dar al timpului apus - strugurii din Hegyalja și Mád, via și cultura cultivării viței de vie, vechi de secole; cât și contribuția timpului prezent, reprezentată de vinificator: toate acestea însumate reprezintă pentru noi terroir-ul."

masterclass:
Crama Barta și furminturile de pe plaiul Öreg Király

Sâmbătă, 18 noiembrie, 12.30 – 14.00

1. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2012 (ABV: 13.4 %, RS: 6 g/l, Acidity: 6.1 g/l)
2. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 13.4 %, RS: 8.1 g/l, Acidity: 8.2 g/l)
3. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 7.7 g/l, Acidity: 6.8 g/l)
4. Barta - Selecție Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 9.4 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
5. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2016 (ABV: 12.46 %, RS: 8.9 g/l, Acidity: 6.9 g/l)
6. Barta - Egy Kis Édes Furmint (Un pic de Furmint dulce) 2016 (ABV: 10.85 %, RS: 78.6 g/l, Acidity: 7.5 g/l)
7. Barta - Sweet Szamorodni, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 11 %, RS: 115 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
8. Barta - Aszú, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 9 %, RS: 246 g/l, Acidity: 7 g/l)

Imre Szakács-Orha

www.winb.ro

Imre Szakács-Orha este fondator al organizației Wine-in-Business, primul program WSET autorizat în România, departamentul de educație în domeniul vinului al ACS Este posesor al diplomei WSET 4 eliberată de Weinakademie Osterreich și primul trainer WSET din Romania. Este organizator al serilor Wine-Wine, lector în cadrul Masterclass-urilor despre vinuri internaționale și românești prezentate în context internațional. Organizează și predă cursuri WSET de nivel 1, 2 și 3 și este el însuși student pentru dobândirea titlului de Master of Wine.

”Pentru mine ROVINHUD este Camino-ul către caritate”

masterclass:
Toscana

Duminică, 19 noiembrie, 17.30 – 19.00


1. Chianti – Riecine Chianti Classico 2014
2. Montepulciano – Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2013
3. Rosso din Montalcino Mastrojanni 2011
4. Brunello di Montalcino – Pieve Santa Restituta
5. Super Tuscan (extra-Bolgheri) – Lucente Luce della Vite 2013
6. Bolgheri – Ornellaia 2012

Patrick Farrell MW

www.bevwizard.com

Peter Farrell MW a finalizat specializarea în vin în anul 1998, fiind primul medic din lume care a câștigat distincția de Master of Wine. Este profesor de vin, lector și degustător de vin autorizat, invitat la numeroase competiții de specialitate. Predă degustarea în orb și scrierea de eseuri pentru studenții la masteratul de vin, , despre regiuni viticole și despre "vin și sănătate", atât pentru publicul larg cât și pentru mediul comercial. În calitate de medic și Master of Wine, are expertiză substanțială în domeniul vinului și al sănătății. Este Director al BevWizard - o companie care produce vin și accesorii pentru băuturi.

”Sunt o personalitate complexă. Sunt atât doctor în medicină cât și Master of Wine și totodată o persoană cu handicap, cu patru discuri cervicale herniate. Sunt pasionat de sănătate, de vin și de facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități.”

masterclass: Cabernet Sauvignon din jurul lumii

Duminică, 19 noiembrie, 15.00 – 16.30: Patrick Farrell MW – Cabernet Sauvignon din jurul lumii

Stefano Canello

www.riedel.com

Stefano Canello este vicepreședinte al Grupului Riedel pentru Europa de Sud-Est. A studiat tehnologia informației și contabilitatea. Lucrează în lumea vinului de mai mult de zece ani. Riedel Crystal a fost fondat în 1756 producând pahare de 11 generații și fiind recunoscut la nivel mondial pentru design și producție de pahare și decantoare de cea mai bună calitate. Criticul de vin Robert M. Parker Jr. scria în The Wine Advocate: "Cele mai bune pahare, atât pentru scopuri tehnice, cât și hedoniste, sunt cele realizate de RIEDEL. Efectul acestor pahare asupra vinului de calitate este profund. Nu pot să subliniez suficient diferența pe care o fac."

Alăturați-vă lui Riedel la Festivalul Vinului RovinHud din Timișoara pentru un program educațional și de divertisment care vă va schimba percepția asupra vinului pentru totdeauna! Într-o degustare unică și fascinantă de vinuri, Stefano Canello, vice-președintele Riedel pe Europa de Sud-Est, vă va demonstra relația dintre forma unui pahar și percepția noastră și bucurarea de vinuri. Veți fi capabili sa simiți pe propria piele efectul pe care îl are forma unui pahar de vin asupra fiecărei varietăți unice, felul în care sticlăria de calitate transformă si livrează mirosul, gustul, echilibrul si post-gustul unui vin bun până la noi.

masterclass:
Vinul și paharele Riedel – degustare comparativă

Duminică, 19 noiembrie, 10:00 – 11:30


Pinot Noir Olivier Leflaive Bourgogne 2014
Syrah Gran Reserva Casas del Bosque 2014
Clarendelle Medoc 2014

Vor fi prezentate pe rând în paharele:
Riedel Veritas New World Pinot Noir
Riedel Veritas Old World Syrah
Riedel Veritas Cabernet/Merlot

Bruno & Daniele Bortolotti

www.bortolotti.com

În 1947, după ce a primit diploma la Scuola Enologica di Conegliano, aspirațiile tânărului enologist Umberto Bortolotti s-au împlinit și familia și-a înființat propria cramă. Ca rezultat natural al tehnologiei de producție în continuă evoluție, Umberto Bortolotti a păstrat întotdeauna credința în etica personală și profesională care au stat la baza filozofiei sale. Mai mult, profesionalismul, respectul și devotamentul la locul de muncă urmau să fie transferate fiului său Bruno și nepotului său Daniele, care se află acum la conducerea companiei. Vinificatorii Bortolotti de pe dealurile Conegliano și Valdobbiadene își fac propriile vinuri spumante de zeci de ani, combinând tradiția și tehnologiile progresive cu o selecție atentă a calității. Începând cu anul 2009, crama a trecut printr-o restaurare și restructurare continuă, cu scopul de a își îmbunătăți aspectele structurale și organizatorice. În plus, a fost introdusă o s, în timp ce crama se străduiește să îmbunătățească durabilitatea ecologică.

masterclass:
Dincolo de Prosecco: Valdobbiadene DOCG: perla coroanei Bortolotti

Sâmbătă, 18 noiembrie, 10:00 – 11:30

VALDOBBIADENE DOCG BRUT 2016
VALDOBBIADENE DOCG BRUT RIVE DI S.STEFANO “VIGNETO MONTAGNOLE” 2016
VALDOBBIADENE DOCG EXTRA DRY RIVE DI ROLLE “VIGNETO PIAI ALTO” 2016
VALDOBBIADENE DOCG EXTRA DRY “47” 2016
BRUT PINOT COUPAGE 2010
ROSATO LAGREIN BRUT 2016
CHARDONNAY 10-94 Magnum 2005

EXPOZANȚI 2017

MASTERCLASS-URI 2017

  • 16:00 - 20:00
  • Sala Viena
  • Expoziție cu degustare
  • 50 lei

Deschis publicului larg


  • 17:30 – 19:00
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

LUIZ ALBERTO – Vinuri cu personalitate ep.2

degustare în orb

  • 11:00 - 20:00
  • Sala Viena
  • Expoziție cu degustare
  • 70 lei

Deschis publicului larg


  • 10:00 – 11:30
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

BRUNO&DANIELE BORTOLOTTI – Dincolo de Prosecco: Valdobbiadene DOCG: perla coroanei Bortolotti

VALDOBBIADENE DOCG BRUT 2016
VALDOBBIADENE DOCG BRUT RIVE DI S.STEFANO “VIGNETO MONTAGNOLE” 2016
VALDOBBIADENE DOCG EXTRA DRY RIVE DI ROLLE “VIGNETO PIAI ALTO” 2016
VALDOBBIADENE DOCG EXTRA DRY “47” 2016
BRUT PINOT COUPAGE 2010
ROSATO LAGREIN BRUT 2016
CHARDONNAY 10-94 Magnum 2005


  • 12:30 – 14:00
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

KÁROLY BARTA – Crama Barta și furminturile de pe plaiul Öreg Király

1. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2012 (ABV: 13.4 %, RS: 6 g/l, Acidity: 6.1 g/l)
2. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 13.4 %, RS: 8.1 g/l, Acidity: 8.2 g/l)
3. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 7.7 g/l, Acidity: 6.8 g/l)
4. Barta - Selecție Furmint, plaiul Öreg Király 2015 (ABV: 13.5 %, RS: 9.4 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
5. Barta - Furmint, plaiul Öreg Király 2016 (ABV: 12.46 %, RS: 8.9 g/l, Acidity: 6.9 g/l)
6. Barta - Egy Kis Édes Furmint (Un pic de Furmint dulce) 2016 (ABV: 10.85 %, RS: 78.6 g/l, Acidity: 7.5 g/l)
7. Barta - Sweet Szamorodni, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 11 %, RS: 115 g/l, Acidity: 6.7 g/l)
8. Barta - Aszú, plaiul Öreg Király 2013 (ABV: 9 %, RS: 246 g/l, Acidity: 7 g/l)


  • 15:00 – 16:30
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 100 lei

DR. JOSÉ VOUILLAMOZ – Struguri din moștenirea României

1. Balla Géza - Mustoasă de Măderat
2. Cotnari SA – Frâncuşă
3. Crama Gîrboiu – Plăvaie
4. Averești - Zghihară de Huși
5. Casa de Vinuri Cotnari - Grasă de Cotnari
6. Casa de Vinuri Cotnari - Busuioacă de Bohotin
7. Prince Știrbey - Crâmpoșie Selecţionată
8. Villa Vinea - Fetească Regală
9. La Sapata - Băbească Neagră


  • 17:30 – 19:00
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • numai pentru producători

PETER MCCOMBIE MW – International Wine Challenge IWC (numai pentru producători)

Paul Cluver - Seven Flags, Pinot noir 2015 (South Africa)
Kuru Kuru – Pinot Noir 2015 (New Zealand)
Vina Cobos – Bramare, Malbec 2014 (Argentina)
Heydon Estate – The Willow, Chardonnay 2013 (Australia)
Glenlofty Estate - Pyrenees Victoria, Shiraz 2015 (Australia)
Josef Chromy – Tasmania, Pinot noir 2015 (Australia)
Finocchi - Incrocio Bruni 54, 2015 (Italy)
Undurraga – TH Sauvignon Blanc 2014 (Chile)
Sidewood – Mappinga, Shiraz 2013 (Australia)
Robert Oatley - Margaret River Chardonnay 2015 (Australia)
Gabriel Meffre - La Châsse Reserve 2016 (France)
Umani Ronchi - Lacrima di Morro d Alba 2015 (Italy)
Penfolds – Bin 311, Chardonnay 2015 (Australia)
Finca Luzon 2016 (Spain)
Ribeauvillé – Kirchberg de Ribeauvillé 2014 (France)
Gruss – Cuvee des Prelats, Riesling 2015 (France)
Saronsberg – Full Circle 2015 (South Africa)
Marisco - The King’s Favour, Sauvignon blanc 2016 (New Zealand)
Bouchard Finlayson – Galpin Peak, Pinot noir 2015 (South Africa)
Aresti – Family Collection 2012 (Chile)
Château l’Afrique – César à Sumeire 2016 (France)
Vismino - Grand Saperavi 2014 (Georgia)
Esk Valley – Gimblett Gravels 2013 (New Zealand)
Richard Kershaw MW - The cutler, Sauvignon Blanc&Semillon –- 2016 (South Africa)

  • 11:00 - 20:00
  • Sala Viena
  • Expoziție cu degustare
  • 70 lei

Deschis publicului larg


  • 10:00 – 11:30
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

STEFANO CANELLO – Vinul și paharele Riedel – degustare comparativă


Pinot Noir Olivier Leflaive Bourgogne 2014
Syrah Gran Reserva Casas del Bosque 2014
Clarendelle Medoc 2014

Vor fi prezentate pe rând în paharele:
Riedel Veritas New World Pinot Noir
Riedel Veritas Old World Syrah
Riedel Veritas Cabernet/Merlot


  • 12:30 – 14:00
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

CHRISTINE HAVENS – Să descoperim Pinot Noir-ul din Oregon


  • 15:00 – 16:30
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 100 lei

PATRICK FARRELL MW – Cabernet Sauvignon din jurul lumii


  • 17:30 – 19:00
  • Sala Atena
  • MASTERCLASS
  • 50 lei

IMRE SZAKACS-ORHA – Toscana


1. Chianti – Riecine Chianti Classico 2014
2. Montepulciano – Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2013
3. Rosso din Montalcino Mastrojanni 2011
4. Brunello di Montalcino – Pieve Santa Restituta
5. Super Tuscan (extra-Bolgheri) – Lucente Luce della Vite 2013
6. Bolgheri – Ornellaia 2012