ROVINHUD WINE SHOW 2019

INVITAȚI 2019

Imre Szakács-Orha, DipWSET & WSET Educator

Este fondator al organizației Wine-in-Business, primul program WSET autorizat în România. Este posesor al diplomei WSET 4 eliberată de Weinakademie Österreich și primul trainer WSET din România. De numele lui se leagă și prima Inițiativă Fetească Neagră și primul TOP 100 vinuri românești. Pe lângă organizarea singurei competiții dedicate soiurilor autohtone, jurizează la cele mai importante concursuri din Europa. Organizează și predă cursuri WSET de nivel 1, 2 și 3 și este student al Master of Wine Insitute și produce, împreună cu familia, vin propriu pe o proprietate de 1 ha.

masterclass: Fetească Neagră Consumer Preference Testing

Vineri, 15 noiembrie, 17,30 – 19,30

Előd Ádám

Előd are o experiență de peste 20 de ani în industria vinului începând să aprecieze și să înțeleagă vinul după ce s-a mutat la New York. După obținerea certificatului de somelier, a devenit Wine Director-ul unui restaurant italian renumit. A obținut titlurile Certified Specialist of Wine și Certified Wine Educator în cadrul Society of Wine Educators. Brescome Barton Inc, unul dintre cei mai mari distribuitori de băuturi din regiune, i-a oferit postul de director de educație și dezvoltare. În 2012 a devenit managerul pentru regiunea nord-est al Kysela Pere et Fils Ltd, un importator din Virginia, unde a fost responsabil cu promovarea și distribuirea portofoliului în 6 state. În 2014 a devenit Metro New York Manager pentru Kobrand Corporation. În același timp a jurizat și a organizat masterclassuri și degustări la diferite festivaluri de vin din SUA. În 2016 se întoarce în România unde înființează propria firmă de importuri și consultanță. A continuat jurizarea la diferite concursuri cum ar fi Decanter World Wine Awards, Top 100 Hungarian Wines, Top 100 Romanian Wines, Balkan International Wine Competition…Când nu lucrează, studiază la Insititute of Masters of Wine și speră să devină în curând MW.

masterclass: The importance of vintage in Champagne

Sâmbătă, 16 noiembrie, 10,00 – 11,30

Jean Marie Guillaume

Sabine Godmé și soțul ei, Jean Marie Guillaume lucrează domeniul din 1994. Reprezintă a 4-a generație de vinificatori ai Casei GODMÉ, situată în Verzenay (clasificată Grand Cru)

masterclass: The importance of vintage in Champagne

Sâmbătă, 16 noiembrie, 10,00 – 11,30

Szepsy István jr.t

Familia Szepsy face vin în regiunea Tokaj din anii 1500, când a început și producția faimosului vin de desert, aszú: Familia Szepsy și istoria vinului sunt strâns legate. István este a 18-a generație a familiei care duce tradiția mai departe, având ca scop creșterea strugurilor de o calitate cât se poate de bună în toate plaiurile pe care le deține, fără compromisuri. Viile sunt bătrâne, cu o medie de vârstă de 40 de ani, și se află pe plaiuri pietroase, abrupte, bogate în rocă vulcanică. De pe cele 52 ha situate în 22 de plaiuri, familia îmbuteliaza în medie 38.000 sticle de vin sec, 7000 de aszú și 12.0000 de tip szamorodni.

masterclass: Furmint and Terroir

Sâmbătă, 16 noiembrie, 12,30 – 14,00

Rod Smith MW

A absolvit Facultatea de Arte, dar s-a întâlnit cu vinul lucrând cu jumătate de normă pentru Oddbins, un important retailer de vin din Marea Britanie. Dobândește titlul de Master of Wine în anul 2006, iar în 2007 se mută în sudul Franței pentru a conduce echipa de vin de la Vins Sans Frontières, cel mai important furnizor de vinuri pentru industria superyachturilor. Și ideea fondării Riviera Wine Academy i-a venit datorită organizării degustărilor, cinelor și diferitelor evenimente pentru personalități renumite, clienți cu gusturi rafinate.
Este jurat al multor concursuri internaționale, printre care Decanter World Wine Awards, Moscow Wine Fair, Shanghai International Wine Challenge.
Este un educator și speaker entuziast și dedicat. În timpul liber îi plac ciclismul, joggingul, călătoriile, literatura, trucurile cu cărți de joc și filmele

MASTERCLASS: Romania’s best indigenous varieties from an outsider’s perspective

Sâmbătă, 16 noiembrie, 15,00 – 16,30

Caroline Gilby MW

Caroline Gilby este Master of Wine din 1992, si autor al cărții "Vinurile Bulgariei, României și Moldovei". Este membră a Cercului de scriitori de vin și contribuie în calitate de autor independent la reviste, printre care Decanter, Harpers, The Drinks Business, VinCE și Meiningers Wine Business Internațional, dar și la cărțile de vin ale lui Hugh Johnson: Pocket Wine Book, The Wine Opus și alte cărți, inclusiv Oxford Companion to Wine și The World Atlas of Wine.
Caroline oferă consultanță privind calitatea vinului; dezvoltarea de marcă; analiză comparativă în raport cu produsele competiției; selecție de gamă pentru portofoliu; specificații tehnice; copywriting pentru site-uri web, contra-etichete, reclame și broșuri. Clienții variază de la principalele corporații internaționale si până la cramele mici, de tip boutique.
De asemenea, ea jurizează în mod regulat la concursurile internaționale de vin, inclusiv îndeplinind funcția de președinte a Comisiei pentru Ungaria la Decanter World Wine Awards în 2011. De atunci a adăugat listei sale de responsabilități și Republica Cehă, Slovenia, România.

MASTERCLASS: Romania vs Moldova - TOP red blends

Sâmbătă, 16 noiembrie, 17,30 – 19,00

András Kalydy

Este directorul executiv al Kádár Hungary, una dintre cele mai importante dogării din Ungaria. Are peste 15 ani de experiență și datorită cercetărilor lui a devenit un expert al ”colaborării” dintre butoi și vin.
Trăim vremurile în care e la modă vinul reductiv și în unele descrieri butoaiele la prima folosire reprezintă ”forțele întunecate”. În același timp, producția butoaielor la nivel global și rata folosirii butoaielor noi sunt în creștere.
Vom vedea împreună ce este de fapt în spatele acestei contradicții.

masterclass: The Secret world of the barrel

Duminică, 17 noiembrie, 10,00 – 11,30

40 de locuri, nu este valabil abonamentul complet.

Kormos Zoltán DipWSET, WSET Educator, Sherry Certified Educator

Zoltán a dobândit titlul Diploma WSET in Wines and Spirits în 2015, la Londra, iar doi ani mai târziu a devenit primul și unicul "Sherry Certified Educator" din România.
Este profesor de vin la propria școală TraWiS-Transylvania Wine School, unde organiziează cursuri WSET Level 1, 2 și 3, mai ales la Cluj, dar și în alte orașe din Transilvania. Principalul scop care-l ghidează în toate activitățile profesionale este acela de a-și împărtăși pasiunea pentru vin. Crede cu tărie că oricine poate să deguste și să aprecieze un vin la justa lui valoare, cu ajutorul unor repere bune prezentate în mediul potrivit.

masterclass: Cărări nebătute

Duminică: 17 noiembrie, 12,30-14,00

Darrel Joseph

Locuiește în Viena și a început să scrie despre vinurile din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est în 1995, după ce a fost impresionat de vinurile din Tokaj și de Grüner Veltliner-ul și Rieslingul din Austria. De atunci se ocupă mai ales de vinurile din Ungaria, Austria, Croația, Slovenia și țările din Balcani, la care se mai adaugă Georgia și Rusia. Fiind membru al Cercului de Scriitori de Vin, publică în revistele de specialitate Decanter, Wine Spectator, Meininger’s Wine Business International și Harpers Wine & Spirit și jurizează la concursuri internaționale ca Decanter World Wine Awards, Concurs Mondial de Bruxelles, Berlin Wine Trophy,Mundus Vini și Vinistra and Festi Wine.

masterclass: Treasures of CEE (Vranac, Negru de Drăgășani, Blaufränkisch)

Duminică: 17 noiembrie, 15,00-16,30

EXPOZANȚI 2019

PROGRAM 2019

Miercuri, 13 noiembrie 2019

Degustare vinuri noi Cramele Recaș

(costul degustării va fi donat către Ceva de Spus)

Joi, 14 noiembrie 2019

Verticala SERVE Cuvee Charlotte

Vineri, 15 noiembrie 2019

Deschis publicului larg


Imre Szakács-Orha DipWSET – Fetească Neagră Consumer Preference Testing

#FeteascaNeagraInitiative

The Testing will have at base the experience I went through in Australia at the Shiraz Profile Testing organized by Australian Wine Research Institute.

It is such fun. You will have 16-17 wines in front of you plus a control wine. You will need to taste all the wines one-by-one and compare the to the control wine based on appearance, nose and taste. The control wines will be from three different climatic region of the country: cool-moderate, moderate and warm+. Is the wine MORE or LESS in comparison to the control wine?. You don’t have to be a professional wine taster so novices are welcome as well. At the end we will discuss the profiles together and the semi-official findings will be announced at the Top 100 Romanian Wines From Indigenous Grape Varieties organized in Timisoara on 11-12th March 2020.


 • 20:30
 • Little Hanoi
 • 250 lei

Riesling and Asian Food (From Bone Dry to Luscious Sweet)

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Deschis publicului larg


Jean Marie Guillaume & Előd Ádám – The importance of vintage in Champagne

1. Sabin Godmé - RESERVE Brut Premier Cru Magnum
2. Sabin Godmé - TERRE DE VERZENAY Extra brut Grand Cru
3. Sabin Godmé - Blanc de Noir Grand Cru Vintage 2014
4. Sabin Godmé - Blanc de Noir Grand Cru Vintage 2006
5. Sabin Godmé - Blanc de Noir Grand Cru Vintage 2004


István Szepsy jr. & Előd Ádám – Furmint and Terroir

1. Szepsy Furmint 2017
2. Szepsy Furmint, selecție de plai Bányász 2017
3. Szepsy Furmint, selecție de plai Percze 2017
4. Szepsy Furmint, selecție de plai Hasznos 2016
5. Szepsy Furmint, selecție de plai Szent Tamás 2016
6. Szepsy Szamorodni 2013 & foie gras
7. Szepsy Aszú 6 puttonyos 2013 & foie gras
8. Szepsy Aszú 6 puttonyos 2007 & foie gras


Rod Smith MW – Romania’s best indigenous varieties from an outsider’s perspective

1. Liliac – Fetească albă 2018
2. Villa Vinea – Fetească Regală 2018
3. Gîrboiu – Șarbă 2018
4. Prince Știrbey – Crâmpoșie selecționată 2018
5. Prince Știrbey – Novac 2017
6. Cramele Recaș – Negru de Drăgășani 2017
7. SERVE – Fetească neagră Guy de Poix
8. Casa de Vinuri Cotnari – Grasă de Cotnari 2014 sweet


Caroline Gilby MW – Romania vs Moldova - TOP red blends

1. Carpe Diem – Bad Boys 2017
2. Purcari – Negru de Purcari 2016
3. Fautor – Negre 2017
4. Vartely – Taraboste 2015
5. Gitana – Saperavi 2017
6. Davino – Domaine Ceptura Rouge 2015
7. Oprișor – Smerenie 2017
8. Villa Vinea - Rubin 2015
9. Balla Géza – Stonewine Cabernet Franc&Feteacă Neagră 2016
10. Recaș – Überland 2017


 • 20:00 – 21:00
 • Sala Atena
 • Recital cameral
 • 10 lei
  (Biletele se vor
  cumpăra la intrare)

Cvartetul Fagotissimo – Recital cameral

Victor Bruns - Trio op 97
Claudio Leonardi- Divertimento op 92
Chronis Papamoschos - Grey Light
Ray Naessen - Acer campestre
Victor Bruns- Suita nr. 2 op 68

Duminică, 17 noiembrie 2019

Deschis publicului larg


András Kalydy (Kádár Hungary) – The secret world of the barrel

40 de locuri, nu este valabil abonamentul complet.

1. Mad Wine – Furmint, selecție de plai Kővágó 2019 (Tokaj)
2. Celebratio – Syrah 2018 (Eger)
3. Heimann – Merlot 2018 (Szekszárd)
4. Gere – Cabernet Franc 2018 (Villány)
5. Disznókő – 6 puttonyos Aszú 2018 (Tokaj)


Kormos Zoltán DipWSET – Cărări nebătute

1. Szóló – Boogie PetNat 2018 (Tokaj, Ungaria)
2. Suertes del Marques – Trenzado 2018 (Spania)
3. Samuel Tinon – Szamorodni sec 2009 (Tokaj, Ungaria)
4. Edgar Brutler - Fetească Regală 2018 – Orange (România)
5. Papagiannakos –Retsina (Grecia)
6. Cristi Năstase - Fetească Neagră 2017 (România)
7. Marotti Campi - Orgiolo Lacrima di Morro d'Alba Superiore 2017 (Italia)
8. Caprai - Montefalco Sagrantino Collepiano 2014 (Italia)
9. Edgar Brutler- Roșu 2018 (România)


Darrel Joseph – Treasures of CEE (Vranec, Negru de Drăgășani, Blaufrankisch)

1. Bovin – Imperator Vranec 2018
2. Stobi – Veritas private reserve 2015
3. Viile Metamorfosis – Negru de Drăgășani 2017
4. Prince Știrbey - Negru de Drăgășani 2017
5. Avincis - Negru de Drăgășani 2016
6. Weninger – Balf Kekfrankos 2017
7. Weninger – Hochacker 2017
8. Krutzler – Eisenberg DAC Reserve 2017