INVITAȚI

speakers

Caroline Gilby MW

Vinurile Bulgariei, României și Moldovei

"Ce idee strălucită de a reuni vinul și echipa “Ceva de Spus”. Și nu mă refer doar la vin, ci la vinul care atrage atenţia. Îmi place ceea ce face ROVINHUD și sunt foarte fericita să susțin acest mare eveniment și o cauză măreaţă."

Caroline Gilby este Master of Wine din 1992, si autor al cărții recent publicate: "Vinurile Bulgariei, României și Moldovei". Este membră a Cercului de scriitori de vin și contribuie în calitate de autor independent la reviste, printre care Decanter, Harpers, The Drinks Business, VinCE și Meiningers Wine Business Internațional, dar și la cărțile de vin ale lui Hugh Johnson: Pocket Wine Book, The Wine Opus și alte cărți, inclusiv Oxford Companion to Wine, și, pe vremea când încă se publica, Wine Report, scris de Tom Stevenson.
Caroline oferă consultanță privind calitatea vinului; dezvoltarea de marcă; analiză comparativă in raport cu produsele competiției; selecție de gamă pentru portofoliu; specificații tehnice; copywriting pentru site-uri web, contra-etichete, reclame și broșuri. Clienții variază de la principalele corporații internaționale si până la cramele mici, de tip boutique.
De asemenea, ea jurizează în mod regulat la concursurile internaționale de vin, inclusiv îndeplinind funcția de președinte a Comisiei pentru Ungaria la Decanter World Wine Awards în 2011 și de atunci a adăugat listei sale de responsabilități și Republica Cehă, Slovenia, România.

masterclass: Travels in Eastern Europe

Sâmbătă, 17 noiembrie, 15.00 – 16.30

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

Elizabeth Gabay MW

Rose: Understanding the Pink Wine Revolution

Absolventă a Facultății de Istorie și Master of Wine din 1998, Elizabeth Gabay este cunoscută ca unul dintre cei mai renumiți experți ai vinurilor rose și ai regiunii Provence din Franța. Și-a început cariera în domeniul vinului încă din 1986 și jurizează pentru concursuri de vin ca Decanter World Wine Awards, VinAgora, Mondial de Rosé, VinoBalkanika, Guide de Vins de Provence. Fiind specialistă în Provence, este coautoare a unor publicații de vin ca Pocket Wine Book, scris de Oz Clarke sau Worlds Atlas of Wine, scris de Jancis Robinson.

Este autor al cărții apărute anul acesta: ”Rose: Understanding the Pink Wine Revolution”

”"Sunt încântată să mă întorc la Rovinhud din două motive. În primul rând, și cel mai important, pentru a susține unul dintre cele mai incitante evenimente din anul calendaristic al vinului, unde ne ridicăm deasupra hedonismului pur de degustare a vinului fin și ne amintim de umanitatea noastră. Care este, pe deasupra, un eveniment atât de frumos organizat. În al doilea rând, după publicarea cărții mele despre vinurile rosé și a contribuției producătorilor români, să urmăresc acest lucru și să observăm cum se dezvoltă rosé-ul românesc ".”

masterclass: Pink Danube

Duminică, 18 noiembrie, 12.30 – 14.00

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

John Szabo, MS

www.johnszabo.com

“Sunt foarte onorat de a fi primit invitația să particip la Rovinhud. E rar pentru cineva să aibă ocazia să combine pasiunea pentru ceva la ce ține tare mult (vinurile vulcanice), cu descoperirea a ceva nou (vinurile din România și plaiurile din Transilvania) și cu participarea la o cauză excelentă și care merită să fie susținută. Ce altceva mi-aș mai putea dori?”

John a fost primul canadian care a adăugat "MS" (Master Sommelier) după numele său, în 2004. Astăzi este partener și critic principal pentru WineAlign.com și scrie în mod regulat pentru publicația “Wine & Spirits Magazine”, printre multe altele, din Europa și America de Nord. Cărțile sale includ Pairing Food and Wine For Dummies (Wiley, 2012) și Sommelier Management. Dar vulcanii sunt atracția fatala a lui John, iar cartea sa, “Volcanic Wines, Salt, Grit and Power” (Jacquie Smalll, 2016, Marea Britanie) au provocat o erupție mondială a vinurilor vulcanice. Între timp, cu o atenție concentrată asemănătoare Zen-ului și o cu curiozitate neclintită, el răscolește planeta pentru a găsi cei mai buni struguri fermentați din lume. Acesta este o meserie adevărată. Și, mai aproape de pământ, el este un partener în mica podgorie J & J Eger din Ungaria.

masterclass: Volcanic Wines

Sâmbătă, 17 noiembrie, 12.30 – 14.00

workshop: 3 wine experts - 3 books

Sâmbătă, 17 noiembrie, 19.00 – 20.00

Lilla O’Connor-Varga

Fondator / Director Asociat, Wines of Hungary UK / Wine Communications

Lilla are peste 15 ani de experiență în marketing în Marea Britanie, dezvoltare de produs într-o gamă variată de discipline, printre care: educația, publicaţii ştiinţifice - până la multinaționale FTSE 100 și este bine cunoscută în industria viti vinicolă din Marea Britanie pentru realizările sale in ceea ce priveşte vinurile din Ungaria. Lilla jurizează la competiția International Wine Challenge (IWC).

workshop: How to sell your wine in UK

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.00

doar pentru producători

Zsuzsa Toronyi

Wines of Hungary UK / Wine Communications - Director Asociat

Zsuzsa este un furnizor experimentat de vinuri, educator în domeniul vinului, dar si un enolog calificat. A lucrat în comerțul cu vinuri din Ungaria ca achizitor și a deținut cea mai mare școală WSET înainte de a se stabili la Londra, unde a condus o echipă de marketing si comunicare pentru un conglomerat multinațional european major. Zsuzsa jurizează la competiția International Wine Challenge (IWC)

workshop: How to sell you wine in UK

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.00

doar pentru producători

Előd Ádám

”Pot să spun că Zoli și cu mine am devenit prieteni de la prima mea participare la Rovinhud, în 2016. În ultimii ani, am avut ocazia să cunosc puțin mai bine sufletele minunate ale celor de la Ceva de Spus. Acești oameni mi-au dat mai mult decât aș putea eu să le ofer vreodată. Mi-au dat speranța că, într-o zi, vom trăi într-o lume în care îl apreciem pe cel de lângă noi pe baza abilității, nu a dizabilității. Cred că, în absența compasiunii, nu putem fi cu adevărat umani. Aproape că am uitat, dar nici vinurile nu sunt rele. Din aceste motive sunt eu aici.”

masterclass: Champagne styles – terroir and the art of the winemaker

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.30

Jérôme Legras

Jérôme Legras continuă drumul început de tatăl său crescând casa de șampanii Legras&Haas la un renume internațional. Este enologul cramei, creatorul șampaniilor pe care le vom degusta de la această cramă.

masterclass: Champagne styles – terroir and the art of the winemaker

Sâmbătă, 17 noiembrie, 10.00 – 11.30

Luiz Alberto

"În luna noiembrie a ultimilor doi ani am fost onorat cu invitația de a merge în România pentru a participa la Salonul de vinuri ROVINHUD. După cum probabil știți deja, principalul motiv pentru existența acestui eveniment este de a ajuta persoanele cu dizabilități. Si, ghiciți ce? Persoanele cu dizabilități "conduc spectacolul", făcând acest eveniment ceva extra special și foarte drag inimii mele. Mi-a plăcut să fac parte din aceste două ediții atât de mult încât mi-am propus să mă întorc la Timișoara pentru a participa la acest eveniment uimitor pentru cât mai mulți ani. Deci, ROVINHUD 2018 vine ... și număr zilele pentru a revedea (și îmbrățișa) unii dintre vechii mei prieteni, pentru a face prietenii noi și pentru a mă bucura de unele dintre vinurile mele preferate cu colegii #winelover. Dacă vă place vinul, dacă vă place viață ... vă rog să vă alăturați! Poate schimba viața ta (la fel cum mi-a schimbat a mea) ... Noroc! "

masterclass: Wines with personality part 3

Vineri, 16 noiembrie, 17.30 – 19.30

Kormos Zoltán

"Cu toții bem vinurile pe care le merităm. Este de datoria noastră, a consumatorilor, să descurajăm vinificația slabă și să plătim calitatea."

Zoltán face parte dintre primii din România care au absolvit WSET Level 4 (Diploma WSET). La scurt timp dupa absolvire a înființat o scoală independentă de degustare a vinurilor TraWiS-Transilvania Wine School. Pe lângă cursurile standard WSET, iubitorii de vin pot învăța și la cursurile special concepute pentru cei care vor să afle mai multe despre soiurile de struguri autohtone și regiunile viticole din România.
Deoarece este un mare pasionat al vinurilor sherry, Zoltán a devenit primul și unicul Sherry Certified Educator din România.
Crede cu tărie că nimeni nu se naște degustător, cu un mentor potrivit și cu stăruință, oricine poate învăța cum să deguste și să aprecieze un vin la justa lui valoare.

WORKSHOP: Lumea fabuloasă a vinurilor Sherry

Sâmbătă, 17 noiembrie, 14:00 – 15:30

Dan Balaban

Dan Balaban și-a început cariera în domeniul vinului înființând o companie de distribuție imediat după revoluție.

În 1997 începe producția de vin cu struguri cumpărați urmând să crească crama Davino la 100 (87 ha dupa 1999) ha și un standard de calitate foarte ridicat.

Crede în potențialul României, al zonei Dealu Mare și al soiurilor autohtone atât în formă individuală cât și cupajate cu soiuri internaționale.

WORKSHOP: DAVINO – Domaine Ceptura Rouge vertical tasting

Sâmbătă, 17 noiembrie, 16:30 – 18:00

Oliver Bauer

Oliver Bauer este enologul Cramei Știrbey și proprietarul/enologul Cramei Bauer. S-a mutat din Germania în România la sugestia și oferta proprietarului Știrbey, domnul Jakob Kripp și au început construcția cramei și a brandului împreună.

Întâmplarea a făcut ca în Drăgășani să se îndrăgostească de zonă, de soiurile locale și de cea care urma să-i devină soție. Împreună înființează Crama Bauer în 2012.

Crede în valoarea soiurilor locale și în frumusețea soiurilor vinificate individual.

MASTERCLASS: Trilogies – the beauty of aged wines

Duminică, 18 noiembrie, 10:00 – 11:30

Barta Károly

Barta Károly a intrat în domeniul vinului în 2003 când a cumpărat 10ha pe plaiul Öreg Király (Regele Bătrân) din Tokaj și a înființat Crama Barta. Acest plai este printre cele mai apreciate și renumite din regiunea Tokaj cu o istorie bogată.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Kovács Zoltán

Kovács Zoltán este Directorul General al cramei Royal-Tokaji înființată în 1990 printre fondatori numindu-se și celebrul Hugh Johnson. Au în proprietate parcele în celebrele plaiuri Nyúlászó, Szent Tamás, Betsek și Mézes Mály.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Filep Gergely

Filep Gergely este coordonatorul vinificării la crama Disznókő, o investiție a AXA Millésimes. Disznókő în același timp este unul dintre plaiurile cele mai bune pentru botritizarea boabelor necesare pentru vinurile de desert celebre ale regiunii.

MASTERCLASS: Barta, Disznókő, Royal Tokaji – Golden treasures of Tokaj from late harvest to aszú

Sâmbătă, 17 noiembrie, 17:30 – 19:00

Giampietro Tinazzo

MASTERCLASS: Allegrini - Winecrafts from Valpolicella & Tuscany

Duminică, 18 noiembrie, 15:00 – 16:30